Miten valita oikea ketjulaatu tuotantokäyttöön?
Rullaketjun valintatilanteessa eteen tulee monenlaisia mittoja ja arvoja. Tuotetiedoissa kerrotaan mm. rullan halkaisija sekä ketjun sisäleveys. Lisäksi mainitaan ketjun nimellisjako sekä murtolujuusarvo. Vaihtoehtojen määrä kasvaa vielä vakioketju- ja erikoisketjuvalikoiman sekä näiden sisältä löytyvien brändien myötä.
Mitä katalogeista löytyvät mitat ja arvot kertovat? Voiko ketjun valita mittojen perusteella? Entä mitä eroa on vakioketjuilla, erikoisketjuilla ja eri tuotebrändeillä?
Ketjun nimellisjako ja murtolujuusarvo
Ketjun nimellisjako kertoo tappien etäisyyden toisistaan. Esimerkiksi nimellisjako 16B-1 soveltuu 25,4 mm jakoisille ketjupyörille. Löytyykö sopiva ketju käyttökohteeseen pelkän nimellisjaon perusteella? Teoriassa kyllä, mutta käytännössä ei. Tarkasteltava on myös muita ketjun ominaisuuksia ja esimerkiksi haluttua kestoikää.
Murtolujuusarvo esitetään tuotetiedoissa ketjun lujuusominaisuutena. Se kertoo materiaalin murtumiseen vaadittavan voiman. Voiman ylittäessä kappaleen murtolujuuden kappale murtuu ja hajoaa. Standardi (DIN ISO 606 /DIN 8187) määrittää ketjuille minimi murtolujuusarvon, joka sen on vähimmillään kestettävä. 16B-1 ketjulla murtolujuusarvo on 60 000 N.
Ketjukäyttöä ei voida kuitenkaan suunnitella pelkän murtolujuusarvon perusteella, sillä ketjukäytössä ketju altistuu pitkäaikaiselle vaihtuvalle kuormitukselle ja ketjun rakenneominaisuudet heikkenevät ajan saatossa. Murtolujuusarvoa tärkeämpää on tietää kuinka paljon ketju kestää käytön aikana tulevia kuormituskertoja. Tällöin puhutaan väsymislujuuden puolelta tulevista kuormitusvaihteluista. Nämä kuormat ovat huomattavasti pienempiä kuin standardin vaatima ketjun murtolujuus.
Ketjun väsymislujuusominaisuudet perustuvat suoraan Wöhlerin käyrään eli niin sanottuun väsymiskäyrään. Wöhlerin käyrä määrittää materiaalin kestoiän tietyllä voimalla. Käyrän akseleilla ovat voiman suuruus sekä kuormituskerrat. Ketjukäytössä ketjun pitäisi kulua pois kuormituskertoja lisätessä, silloin ketju toimii oikein.
Vakioketjut, erikoisketjut ja tuotebrändit
Ketjun mittojen sekä kestosta kertovien lujuusarvojen lisäksi ketjua valitessa tulee pohdittavaksi eri valmistajien valikoimat ja ketjubrändit. Vakioketjut ovat tavallisesta teräksestä valmistettuja mustia ketjuja. Erikoisketjut taas on suunniteltu kestämään jotakin tuotannossa esiintyvää haitallista asiaa, kuten kosteutta, likaa tai pölyä.
Vuorenmaalla on valikoimassa esimerkiksi 16B-1 jaolla olevia Iwis-valmistajan vakioketjuja neljää eri tuotebrändiä: JWIS , Eurochain, Elite ja Ecoplus. Tuotebrändit eroavat keskenään hinnan sekä laadun osalta ja niiden pääasiallinen käyttökohde ja lujuusominaisuudet ovat erilaisia. Jokainen ketjubrändi täyttää saman vaaditun murtolujuuden, kun puhutaan 16B-1 ketjusta se on 60 000 N. Sen sijaan väsymislujuusarvot eroavat.
Ketjun suorituskyky tulee yleensä ilmi pitenemän, rikkoontumisen tai muiden käyntihäiriöiden kautta. Onkin tärkeää löytää valikoimasta käytönluonteeseen sopiva ketju. Esimerkiksi lautakuljettimen ketjun tulee kestää usein toistuvaa kuormitusta ja kallioporan vastaavasti hetkittäistä kuormitusta.
Asiantuntijat apunasi
Oikean ketjun valintaa helpottaa osaava kumppani. Me Vuorenmaalla tunnemme Iwiksen ketjuvalikoiman ja voimme auttaa sopivan ketjun valinnassa. Voimme tehdä asiakkaalle käyttöikälaskelman eri ketjutyypeistä ja helpottaa näin valintaa.
Halvin ketju ei aina tarkoita edullisinta ratkaisua. Erityisesti uutta laitetta suunniteltaessa voidaan kooltaan pienempään kokonaiskäyttöön valita laadukkaammat komponentit ja säästää siten kustannuksissa. Pystymme simuloimaan erilaisia käyttötilanteita nykyaikaisella modernilla ketjunlaskentaohjelmalla. Yksittäisten komponenttien sijaan kannattavin ratkaisu löytyy usein myös kokonaisuuden tarkastelun kautta. Me Vuorenmaalla pystymme tarjoamaan sinulle esimerkiksi vaihdemoottoripaketin ja sitä täydentävän hihna- tai ketjukäytön.
Ole yhteydessä, kerromme mielellämme lisää ketjuista ja autamme sopivan ketjun valinnassa tuotantoonne!