Laakerit

Meillä on laaja valikoima laakereita eri käyttökohteisiin. Maahantuomme ja varastoimme maailmanlaajuisesti tunnettuja laakerimerkkejä, kuten Schaeffler (INA, FAG), NACHI  ja FK. Kauttamme saat myös kattavan valikoiman tuotteita laakereiden asennukseen, kunnossapitoon ja kunnonvalvontaan.

vuorenmaa-tuotteet-Kuulalaakeri
Kuulalaakerit
Kuulalakeri on laakeri, jonka kahden pyörivän pinnan välissä on metallikuulia.
vuorenmaa-tuotteet-Liukulaakeri
Liukulaakerit

Liukulaakerit on tarkoitettu kohteisiin, joissa kuormitukset ovat melko suuria ja liikkeet suhteellisen hitaita. Laipallisina ne voivat ottaa vastaan myös akselin suuntaisia voimia. Lyijyttömänä liukulaakeri sopii myös elintarviketeollisuuteen. Liukulaakereiden etuina ovat muun muassa suuri kantokyky, pitkä huoltoväli sekä alhainen kitkakerroin. Se kestää iskumaisia kuormituksia, vaimentaa värinää ja on hiljainen.

Oikeaoppisesti voideltuna liukulaakeri on lähes kulumaton. Liukulaakereita on saatavilla itsevoitelevana, rasvataskullisena ja läpimenevillä voitelurei’illä. Valikoimastamme löytyy eri materiaaleista valmistettuja liukulaakereita moneen eri käyttötarkoitukseen. Varastoimme mm. öljypronssi, sintratut, monikerros, suorat ja laipalliset liukulaakerit.

vuorenmaa-tuotteet-Karalaakeri
Tarkkuuslaakerit l. Karalaakerit

Päämiehemme FAG ja Nachi valmistavat myös erityistarkoituksiin suunniteltuja viistokuulalaakereita, kuten esimerkiksi työstökoneiden tarkkuuslaakereita eli karalaakereita. Karalaakerit soveltuvat erityisesti laakerointeihin, joissa vaaditaan suurta ohjaustarkkuutta ja korkeita kierroslukuja. Karalaakerit ovat äärimmäisen tarkkoja, erikoisrakenteellisia yksirivisiä viistokuulalaakereita, joista ne eroavat kosketuskulman, tiukempien asennus- ja rakennetoleranssien ja pitimenrakenteen suhteen, parhaiten nuo ominaisuudet pääsevät esiin niiden pääkäyttökohteissa eli työstökoneiden karoissa.

Peruskaralaakereiden lisäksi saatavilla on suurnopeuskaralaakereita sekä keraamisilla kuulilla olevia hybridikaralaakereita. Näissä karalaakereissa on pienemmät teräs- tai keraamiset kuulat ja erityinen sisäinen rakenne, joka tekee niistä soveltuvia suuremmille kierrosluvuille. Lisäksi osa niistä on asennusvapaita (yleisparisovitteinen), kestovoideltuja ja huoltovapaita.

vuorenmaa-tuotteet-Rullalaakeri-1
Rullalaakerit
Rullalaakeri on laakeri, jonka kahden pyörivän pinnan välissä on metallisia rullia.
vuorenmaa-tuotteet-Laakeriyksikot-1
Laakeriyksiköt

Pesälaakeriyksiköt eli ns. Y-laakerit ovat säteislaakereita, mutta ne ottavat vastaan myös pieniä aksiaalikuormia ja sallivat linjausvirheitä. Asennusvalmiit pesälaakeriyksiköt koostuvat pesästä ja urakuulalaakerista. Niitä on saatavana myös japanilaisen JIS-normin mitoituksella.

Laakeriyksiköt on helppo asentaa ja huoltaa. Ne ovat kustannustehokkaita, pitkäikäisiä ja kestävät hyvin suuriakin kuormituksia. Valikoimastamme löydät laakeriyksiköt valurautaisena, ruostumattomana ja muovirunkoisena, tuuma- ja millimittaisena.

Sähköeristetyt laakerit

Sähköeristyslaakerit estävät mahdolliset sähkön läpilyönnistä aiheutuvat laakerivauriot. Sähkön läpilyönti saattaa aiheuttaa vakavia laakerivaurioita ja johtaa ennenaikaiseen, odottamattomaan rikkoutumiseen. Sähköeristettyjä laakereita käytetään sähkömoottoreissa ja generaattoreissa. Laakereita on saatavilla 500V, 1000V sekä 3000V jännitesuojauksella.

vuorenmaa-tuotteet-Painelaakeri-1
Painelaakerit
Painelaakereita löytyy useampaa mallia: painekuulalaakeri, painerullalaakeri ja pallomainen painerullalaakeri. Aksiaaliset painelaakerit eivät kannattele säteittäistä kuormaa. Painekuulalaakeri eli aksiaali-urakuulalaakeri on tarkoitettu vain yksisuuntaisille aksiaalikuormille. Painerullalaakeri eli aksiaali-lieriörullalaakeri soveltuu erittäin suurille yksisuuntaisille aksiaalikuormille. Se kestää myös hyvin iskumaisia kuormituksia. Pallomainen aksiaalirullalaakeri kestää suuria aksiaali- ja säteiskuormia. Se on rakenteeltaan kompakti ja kompensoi kulmavirheitä.
vuorenmaa-tuotteet-Neulalaakeri
Neulalaakerit ja neulaholkit

Neulaholkit ovat yksirivisiä neulakehiä syvävedetyissä holkeissa tai kupeissa. Ohutseinämäisen kuoren ansiosta ne soveltuvat säteiskuormille kohteissa, joissa vaaditaan erittäin matalaa rakennekorkeutta.

Neulalaakeri kantaa suuria säteiskuormia ja mahdollistaa matalan rakennekorkeuden. Neulalaakereita voidaan käyttää pienissä tiloissa, joissa vaaditaan suurta tehonsiirtokykyä. Valikoimastamme löydät neulalaakerit kumisuojattuna, tuuma- ja millimittaisena

vuorenmaa-tuotteet-nivel_laakerit
Nivellaakerit ja nivelpäät

Nivellaakerit ja nivelvarret soveltuvat erityisen hyvin ratkaisuihin, joissa on viistosäätöä, heiluvaa liikettä tai kallistuksia. Kuormitussuunta voi olla radiaalinen tai aksiaalinen. Tavallisin nivellaakerityyppi on radiaalinen nivellaakeri.

Nivelpäitä ja nivellaakereita on saatavilla voideltavana, huoltovapaana ja ruostumattomana. Nivelpäitä löytyy sisä- ja ulkokierteellä, sekä oikea-, että vasenkätisellä kierteellä. Lisäksi valikoimastamme löytyy pesät nivellaakereille.

vuorenmaa-tuotteet-lineaarilaakeri
Lineaarilaakerit ja lineaarijohteet

Lineaarijohteet, toiselta nimeltään profiilijohteet, ovat jäykkiä ja suuren kantokyvyn omaavia lineaarilaakereita. Ne ovat kuula- tai rullajohteita ja käsittävät laajan valikoiman erilaisia vaunuja ja johdekiskoja. Profiilijohteilla voidaan toteuttaa tarkat laakeroinnit erittäin kustannustehokkaasti.

Pyöröjohteet ja kuulaholkit ovat edullisia lineaariliikkeen laakerointiratkaisuja. Juoksurullajohteita käytetään usein nopeaa ja pienikitkaista liikettä vaativissa kohteissa. Johdekiskot ja vaunut ovat alumiinirakenteisia. Lineaarimoduulit, lineaaripöydät, tasoneulastot, miniatyyrijohteet sekä rullakengät ovat esimerkkejä muusta laajasta lineaarituotevalikoimasta.

vuorenmaa-tuotteet-laakeripesa
Laakeripesät ja -tarvikkeet

Laakeripesät ja niihin kuuluvat laakerit muodostavat laakerointiyksikön. Laakeripesiä on lukuisia eri rakenteita, jotka soveltuvat yksilöityihin käyttötarkoituksiin erilaisissa koneissa ja laitteissa. Laakeripesien materiaali on yleensä harmaavalua. Myös teräksisiä tai pallografiittisia pesiä on saatavana.

Jaettu laakeripesä on helppo asentaa ja purkaa. Ne vaativat vain vähän huoltoa ja ovat näin käytössä taloudellisia. Meiltä saat koko paketin kerralla: pesät, laakerit, ohjausrenkaat, tiivisteet, kiristysholkit ja päätykannet.

Liikeruuvien laakerit

Liikeruuvien laakerit ovat asennusvalmiita yksiköitä erilaisten liikeruuvien laakerointiin. Niiden tarkkuusluokat vastaavat liikeruuvien tarkkuusvaatimuksia. Laakerit voivat olla joko kuula- tai rullapohjaisia. Tarkkuuslukitusmutterit on tarkoitettu laakereiden kiinnitykseen.

vuorenmaa-tuotteet-Kaantokeha
Kääntökehät

Kääntökehät ovat aksiaalilaakereita, jotka ottavat vastaan myös säteiskuormia ja momentteja. Vierintäeliminä käytetään kuulia tai rullia. Hammastus voi olla sisä- tai ulkokehällä. Kääntökehiä on saatavilla yksi tai kaksirivisenä.

Vapaakytkimet

Vapaakytkin mahdollistaa vääntömomentin siirron valittuun, kitkan avulla lukittuun, pyörimissuuntaan. Vastakkaiseen suuntaan käyttävä ja käytettävä puoli pyörivät vapaasti. Vapaakytkimen kaksi toimintatapaa ovat siten momentin välitys ja vapaa pyörintä. Neulavapaakytkin välittää momenttia yhteen suuntaan. Se ei voi ottaa vastaan kuormia ja tarvitsee laakeroinnin. Laakerointi voi olla ulkoinen tai vapaakytkimeen integroitu. Vapaakytkimen rakenne on erittäin kompakti.

vuorenmaa-tuotteet-juoksurullat
Tukirullat, nokkarullat ja juoksurullat
Tuki-, nokka- ja juoksurullia käytetään erilaisten ohjaus- ja siirtoliikkeiden laakerointeihin. Ne ottavat vastaan säteiskuormia, jotkut myös pieniä aksiaalikuormia. Vierintäeliminä käytettävät kuulat, rullat tai neulat vaikuttavat kantokykyyn.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Aleksi Uusi-Jaakkola
Tiiminvetäjä, laakerit-tuoteryhmä
040 921 1361
Jouni Suvanto
Tekninen myynti, Pirkanmaa
040 674 8484