Voiteluhuollossa on aika siirtyä nykyaikaan – voiteluautomaatit tuovat merkittäviä hyötyjä ja säästöjä

Voitelu- ja epäpuhtausongelmat ovat suurin syy ennenaikaisesti tapahtuviin laakerivaurioihin. Vauriotilastojen mukaan nämä ongelmat ovat syynä jopa 80 prosentissa vaurioista. Samanaikaisesti edelleen yli 80 prosenttia teollisuuden rasvauskohteista on manuaalisen voiteluhuollon varassa. Ongelmat johtuvat usein rajallisesta henkilöresurssista voiteluhuollossa.

Voiteluaineet-raj

Myös voitelukohteet ovat keskenään usein hyvin erilaisia: kentällä on satoja voitelukohteita ja yhdellä voimalinjalla on yleensä 2–4 erilaista rasvausta tarvitsevaa voitelupistettä. Kompromisseja ja ympäristöä kuormittavaa ja tarpeettomia kustannuksia aiheuttavaa hukkarasvan syntyä on vaikea välttää. Voitelu myös toimii sitä luotettavammin, mitä useammin jälkivoitelu tehdään.

Tekniikan kehittyessä myös voiteluhuollon tekemisessä on aika siirtyä nykyaikaan. Nykyaikaisilla voiteluautomaateilla voimalinja-, laite- tai voitelukohtainen automatisointi on edullista. Laitevoitelulla saavutetaan kunnossapidossa nopeasti myös merkittäviä kustannussäästöjä, jotka alkavat välittömästi jo voiteluhuollon toteutuksessa. Samalla kun koneiden käyttövarmuus kasvaa, huoltotarve pienenee ja käyttöikä pitenee, kunnossapidon ja voiteluhuollon kustannukset vähenevät. Myös voiteluhuoltoa tekevien liiallinen työkuorma kevenee ja työturvallisuus paranee. Kun kohteissa käytetään niihin soveltuvaa rasvaa, vältetään puutteellista voitelua tai ylivoitelua sekä hukkarasvan syntyä – ja samalla myös rasvan kulutus pienenee.

Schaeffler tarjoaa voitelulaitteita erilaisiin käyttötarkoituksiin

Laakerivalmistaja Schaefflerilla on voitelulaitteita monenlaiseen käyttötarkoitukseen, ja näitäkin laitteita saa Vuorenmaalta. Edullinen, monipuolinen ja tehokas Concept2 tarjoaa yhdellä laitteella ja yhdestä patruunasta ohjelmoidusti kahden voitelupisteen tarvitseman erilaisen voitelumäärän ja -tiheyden. 24 VDC -laite voidaan käynnistää ja sammuttaa voideltavan kohteen mukaan ja laite muistaa ohjelmointinsa. Tätä suosittua laitetta on saatavana asennusvalmiina pakettina esimerkiksi sähkömoottoriasennuksiin.

Concept-voitelulaitesarjasta löytyy myös yksipiste-annostelija Concept1 ja monipisteannostelija Concept8. Laitevalinnassa tulee aina huomioida pumppausvastapaine; esimerkiksi Grease App -sovelluksella on helppo määritellä oikeat voitelumäärät. Ohjelmalla on helppo todeta merkittävä säästöpotentiaali, kun käytetään valikoitua, testattua ja valmistuserien jatkuvassa laatukontrollissa olevaa Arcanol Multitop -rasvaa. Tämä rasva soveltuu niin sähkömoottoreiden, pumppujen kuin kaikkein haasteellisimpienkin puhaltimien laakereiden voiteluun. Concept2-voitelulaitteella annosteltuna Multitop ratkaisee useimmat voiteluongelmat.

Myös kunnonvalvontaa voidaan kehittää nyt edullisella tavalla

Nykyaikainen tekniikka antaa mahdollisuuden kehittää myös kunnonvalvonnan toimintaa hyvin edullisesti sellaisella tavalla, joka ei ole aiemmin ollut mahdollista. Maailmanlaajuisesti loistavan vastaanoton saaneesta Schaefflerin langattomasta OPTIME Ecosystem -järjestelmästä saadaan kuntotrendit ja hälytykset, joilla kunnonvalvonnan ja kunnossapidon työkuormaa voidaan keventää ja toimintaa ohjata järkevästi. Samaa järjestelmää käyttävät siihen soveltuvat voiteluautomaatit.

Todella edullinen, helposti käyttöönotettavissa ja helppokäyttöinen OPTIME Ecosystem on kehitetty Schaefflerin tuotekehityskeskuksessa Suomessa, yhteistyössä suomalaisen teollisuuden kunnossapidon ammattilaisten kanssa ja heidän toiveidensa mukaan, katso case-esimerkit. OPTIME Ecosytem -järjestelmää ja toimintoja laajennetaan aktiivisesti. Optimen innovatiivisuudesta kertovat myös kansainvälisesti arvostettu Industry 4.0 Innovative -palkinto (2020) ja helppokäyttöisyydestä myönnetty Red Dod -palkinto (2021).

 

Schaefflerin laakerijulkaisut: Media Library

Kirjasto sisältää myös tutustumisen arvoisia video ita.

Teksti: Tuomo Jauhiainen, Schaeffler Finland

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijaamme

Aleksi Uusi-Jaakkola
Tuoteryhmäpäällikkö, laakerit

 

Lisää aiheesta

Ajankohtaista

Sähkömoottorit Uutinen
11.3.2024
Innomotics panostaa jälleenmyyjien osaamiseen
Uutinen
21.2.2024
Vuorenmaa on mukana Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmassa
Uutinen
15.2.2024
Jälleenmyyjät kokoontuivat koulutukseen

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat muutaman kerran vuodessa uusimmat kuulumiset tuoteryhmistä ja muista ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.