Kolme vinkkiä hihnojen kunnossapitoon

Optibelt Servicekit-whiteBG-web

Hihnakäyttöjen kestoon vaikuttavat ajan saatossa monet asiat. Useimmiten vaurion aiheuttajia ovat asennukseen liittyvät seikat kuten hihnan kireys, pyörien kunto ja linjaus. Luonnollisesti vaurioita aiheuttavat myös käytön ulkoiset mekaaniset tekijät kuten myös käytön mitoitus.

Hihnojen kunnon tarkastamiseen on käytettävissä erilaisia mittauslaitteita, minkä ansiosta hihnojen kunnossapito sujuu helposti ja tuottaa nopeasti konkreettisia säästöjä.

Suosittelemme tarkastamaan nämä kolme asiaa:

 

  1. Kireys

Oikea hihnan kireys on avain pitkäikäiseen käyttöön. Liian löysällä oleva hihna luistaa, jolloin kitka kasvaa, mikä kuumentaa ja polttaa hihnan. Hihnankireyttä voidaan mitata esimerkiksi Optibelt TT-taajuusmittarilla tai Optikrik-mekaanisella kireysmittarilla.

 

  1. Pyörien kunto

Pyörät saattavat olla erittäin kuluneita ja niitä vaihdetaan tarpeettoman harvoin, useimmiten vaihdetaan vain hihna. Ongelma saattaa monesti ratketa vaihtamalla pyörät. Kireydestä, hihnatyypistä ja konstruktiosta riippuen pyörät kuluvat suhteellisen nopeasti. Tällöin käyttö pyörii vain hihnojen varassa eikä saa tukea pyöristä ja siten hihnojen käyttöikä lyhenee. Pyörien kunnon voit helposti todeta Optibelt-pyörätulkeilla.

 

  1. Linjaus

Oikealla linjauksella hihnapyörät ja hihnat kuluvat vähemmän ja lisäksi säästetään aikaa asennuksessa. Käytössä saattaa olla sekä pyörien- että akselien välistä epäsuuntaisuutta. Pyörien kohdalla epäsuuntaisuus on helppo todeta ja korjata linjaarin avulla. Akselien välinen epäsuuntaisuuden toteaminen voidaan tehdä esim. Optibelt Laser Pointer 2 -linjauslaitteella.

Ota yhteyttä

Jan Parkkinen
Tuoteryhmäpäällikkö, ketjut, hihnat ja pneumatiikka
040 660 7875
Lisää aiheesta

Ajankohtaista

Uutinen
1.9.2023
Olemme mukana Alihankinta 2023 -messuilla
Uutinen
28.8.2023
Haemme kenttämyyjää Turun seudulle
Uutinen
31.7.2023
Haemme ICT-asiantuntijaa

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat muutaman kerran vuodessa uusimmat kuulumiset tuoteryhmistä ja muista ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.