Karalaakerien vaihdoissa kannattaa käyttää asiantuntijaa

Karalaakerien yleinen käyttökohde on työstökoneissa. Karalaakerit soveltuvat erityisesti laakerointeihin, joissa vaaditaan suurta ohjaustarkkuutta ja korkeita kierroslukuja. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että karalaakerit ovat äärimmäisen tarkkoja, erikoisrakenteellisia yksirivisiä viistokuulalaakereita, joista ne eroavat kosketuskulman, tiukempien asennus- ja rakennetoleranssien ja pitimen rakenteen suhteen, parhaiten nuo ominaisuudet pääsevät esiin niiden pääkäyttökohteissa eli työstökoneiden karoissa.

0001875A_karalaakeri-artikkeli

Karalaakereiden eri tyypit

Peruskaralaakereiden lisäksi saatavilla on suurnopeuskaralaakereita sekä keraamisilla kuulilla olevia hybridikaralaakereita. Näissä karalaakereissa on kahta eri kuulakokoa ja erityinen sisäinen rakenne. Lisäksi osa niistä on asennusvapaita (yleisparisovitteinen), kestovoideltuja ja huoltovapaita. Myös tarvittavat lieriörullalaakerit kuuluvat Schaefflerin tuotevalikoimaan.

Valmiiksi tiivistetyille- ja kestovoidelluille karalaakereille on myös ns. rasvan jakauma-ajo valmiiksi tehtynä.

Matala kitka hybridilaakereilla on niiden tärkein etu. Matalalla kitkalla saavutetaan pienempiä tuotantokustannuksia, pidennettyä laakerin kestoikää, laadukkaampaa työstöjälkeä ja mahdollisesti voidaan kasvattaa karan kierrosnopeutta.

 

Karalaakerin asennus ja huolto

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos et ole aiemmin vaihtanut karalaakeria itse, jätä se suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi. Karalla laakereita on useampia kappaleita. Siellä voi olla myös välirenkaita ja väliholkkeja, joita mahdollisesti joudutaan hiomaan tai kokonaan uusimaan. Tällöin puhutaan millimetrintuhannesosien tarkkuudesta.

107592_aaa_rgb-karalaakeri-artikkeli

Ja yksi äärimmäisen tärkeä pointti: karan valmistaja määrittelee laakereiden asennusjärjestyksen. Laakereita irrotettaessa on kriittistä katsoa, kuinka päin laakerit ovat olleet karaan asennettuina, puhutaan ns. asennusjärjestyksestä (X-, O-, peräkkäisjärjestys tai näiden kombinaatio). Pahimmassa tapauksessa, olet voinut hankkia täysin oikeat karalaakerit, mutta väärinpäin asennettuna laakerit estävät karan toiminnan.

Tervetuloa palveltavaksi!

Tutustu päämiehemme Schaefflerin tuotevalikoimaan ja lataa tästä luettelo SP1.

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Ajankohtaista

Uutinen
1.9.2023
Olemme mukana Alihankinta 2023 -messuilla
Uutinen
28.8.2023
Haemme kenttämyyjää Turun seudulle
Uutinen
31.7.2023
Haemme ICT-asiantuntijaa

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat muutaman kerran vuodessa uusimmat kuulumiset tuoteryhmistä ja muista ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.