Vuorenmaa Yhtiöt on 75-vuotias perheyritys

Tänä vuonna perheyrityksemme mittariin on tullut kunnioitettavat 75 vuotta. Se on pitkä aika ihmisen iässä, mutta perheyrityksen iässä vasta vähän. Merkkipaalu se on eittämättä ja hetki, jolloin haluamme vilkaista peräpeiliin, muistella menneitä ja tutkiskella miten tähän on tultu. Vaikka katseemme on vahvasti tulevassa, emme olisi tässä ilman eilistä.

Romuttamotoimintaa pula-ajan Suomessa

Vuorenmaa Yhtiöiden tarina alkoi Lapualta 1946, kun Paavo Vuorenmaa aloitti sodan jälkeisessä Suomessa romuttamotoiminnan. Suomi oli tuolloin maatalousvaltainen yhteiskunta ja vuosituhannen puolivälissä elettiin pula-aikaa. Kulutuksen kasvu, kaupungistuminen sekä suursodan jälkeinen liikenne- ja maatalouskaluston vanhentuneisuus ja jälkeenjääneisyys aiheuttivat korjausvelkaa, jossa varaosista oli huutava pula. Alkuun Vuorenmaan hajottamolla purettiin muun muassa panssarivaunuja varaosiksi lähinnä maatalouden tarpeisiin ja liikeideamme pohjautui vanhan ja käytetyn tavaran kauppaan. Tuoteryhmämme laajenivat pikkuhiljaa; laakerit tulivat valikoimaan 1950-luvulla ja kiilahihnat, hihnapyörät ja tiivisteet 1960-luvulla.

Kasvun vuodet

Vastuu yrityksen johdosta siirtyi Paavon pojalle, Timo Vuorenmaalle, vuonna 1977. 1980-luvulla Suomessa elettiin voimakasta nousukautta, kansantalous kasvoi ja Lapualta käsin haisteltiin bisnesrakoja muualla Suomessa. 1980-luvun taitteessa aloitettiin oma maahantuonti ja muutettiin Lapualla uusiin tiloihin. Timo ymmärsi, että teknisessä tukkukaupassa vahvuus on kattava varasto, nopeat toimitukset sekä asiantunteva palvelu. Käytetyn tavaran painoarvo liiketoiminnassa väheni ja Timon johdolla yritystoiminta kasvoi teollisuutta palvelevaksi täyden palvelun taloksi.

Herroja Vuorenmaan konttorilla 1970-luvulla. Paavo Vuorenmaa toinen ja Timo Vuorenmaa kolmas vasemmalta.

1990-luvulle tultaessa Suomea kuritti historiallisesti pahin talouskriisi, mutta Vuorenmaa Yhtiöt ui vastavirtaan ja onnistui siinä. Yhtiön vahva taloudellinen asema sekä riskinottokyky mahdollistivat laajentumisen. Vaasaan avattiin uusi toimipaikka ja yrityskaupoin laajennuttiin Tampereelle ja Jyväskylään. Timo muistetaan vuorenmaalaisten keskuudessa omistautuneena ja jämptinä yrittäjänä, joka piti kaikki yrityksen langat käsissään. ”Voisi sanoa, että silloin meidän toiminnanohjausjärjestelmä oli isän päässä.” naurahtaa Emilia Vuorenmaa. ”Timo osasi olla hyvin määrätietoinen ja tiukka, mutta toisaalta myös reilu työntekijöitä kohtaan. Minä pärjäsin Timon kanssa oikein hyvin. Välillä oli tiukkoja keskusteluita, mutta aina riiteli asiat ei ihmiset. Meitä yhdisti myös kiinnostus pyörillä liikkuviin kulkuneuvoihin eli autoihin.” kertoilee pitkän työuran Vuorenmaalla tehnyt Veli Partanen.

Kohti modernia asiantuntijaorganisaatiota

Vuonna 2006 perheyrityksen vetovastuu siirtyi kolmannelle polvelle; sisarukset Emilia ja Ville Vuorenmaa saivat yrityksen vetovastuun, kun heidän isänsä menehtyi. Kolmannen polven johdolla Vuorenmaan toiminta on kasvanut edelleen; liiketoiminnan kasvun lisäksi myös johtamisessa on luotettu leveämpiin harteisiin ja suunnitelmallisuuteen. Prosesseja ja toimintatapoja on modernisoitu ja päätöksentekoa hajautettu. ”Vuorenmaan organisaatio on asiantuntijaorganisaatio, jossa on valtavasti osaamista. Tällaista organisaatiota ei johdeta itsevaltiaan ottein, vaan luottaen tekijöiden itsenäisyyteen ja itseohjautuvuuteen ja arvostaen ammattilaisten osaamista” kertoo Emilia Vuorenmaa.

Sisarukset Ville ja Emilia Vuorenmaa.

2006 perheyrityksen vetovastuu siirtyi kolmannelle polvelle; sisarukset Emilia ja Ville Vuorenmaa saivat yrityksen vetovastuun, kun heidän isänsä menehtyi. Kolmannen polven johdolla Vuorenmaan toiminta on kasvanut edelleen; liiketoiminnan kasvun lisäksi myös johtamisessa on luotettu leveämpiin harteisiin ja suunnitelmallisuuteen. Prosesseja ja toimintatapoja on modernisoitu ja päätöksentekoa hajautettu. ”Vuorenmaan organisaatio on asiantuntijaorganisaatio, jossa on valtavasti osaamista. Tällaista organisaatiota ei johdeta itsevaltiaan ottein, vaan luottaen tekijöiden itsenäisyyteen ja itseohjautuvuuteen ja arvostaen ammattilaisten osaamista” kertoo Emilia Vuorenmaa.

Yritysostojen myötä kasvaneessa yrityksessä tehdään myös töitä erilaisten toimintatapojen yhtenäistämisen kanssa. ”Vuorenmaalaisuus syntyy meidän jokaisen tekemisestä yhteisesti sovitulla tavalla, kuitenkin siten, että jokaisen yksilön oma persoona saa olla mukana. Haluamme lunastaa asiakaslupauksemme kannattavasta kumppanuudesta joka päivä.” kertoo Emilia Vuorenmaa.

75-vuotiaassa perheyrityksessä eletään hyvää aikaa; meillä on hyvät mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä edelleen. Nojaamme vahvoihin juuriimme ja olemme niistä ylpeitä. Vuorenmaa Yhtiöt elää ajassa, kuten tähänkin saakka ja katsomme vahvasti eteenpäin.

Lisää aiheesta

Ajankohtaista

Uutinen
1.9.2023
Olemme mukana Alihankinta 2023 -messuilla
Uutinen
28.8.2023
Haemme kenttämyyjää Turun seudulle
Uutinen
31.7.2023
Haemme ICT-asiantuntijaa

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat muutaman kerran vuodessa uusimmat kuulumiset tuoteryhmistä ja muista ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.