Kolme vinkkiä hihnojen kunnossapitoon

Hihnakäyttöjen kestoon ajan saatossa vaikuttavat monet asiat. Useimmiten vaurion aiheuttajia ovat asennukseen liittyvät seikat kuten hihnan kireys, pyörien kunto ja linjaus. Luonnollisesti vaurioita aiheuttavat myös käytön ulkoiset mekaaniset tekijät kuten myös käytön mitoitus.

1. Kireys

Oikea hihnan kireys on avain pitkäikäiseen käyttöön. Liian löysällä oleva hihna luistaa, jolloin kitka kasvaa, mikä kuumentaa ja polttaa hihnan. Hihnankireyttä voidaan mitata esimerkiksi Optibelt TT-taajuusmittarilla tai Optikrik-mekaanisella kireysmittarilla

2. Pyörien kunto

Pyörät saattavat olla erittäin kuluneita ja niitä vaihdetaan tarpeettoman harvoin, useimmiten vaihdetaan vain hihna. Ongelma saattaa monesti ratketa vaihtamalla pyörät. Kireydestä, hihnatyypistä ja konstruktiosta riippuen pyörät kuluvat suhteellisen nopeasti. Tällöin käyttö pyörii vain hihnojen varassa eikä saa tukea pyöristä ja siten hihnojen käyttöikä lyhenee. Pyörien kunnon voit helposti todeta Optibelt-pyörätulkeilla.

3. Linjaus

Oikealla linjauksella hihnapyörät ja hihnat kuluvat vähemmän ja lisäksi säästetään aikaa asennuksessa. Käytössä saattaa olla sekä pyörien- että akselien välistä epäsuuntaisuutta. Pyörien kohdalla epäsuuntaisuus on helppo todeta ja korjata linjaarin avulla. Akselien välinen epäsuuntaisuuden toteaminen tehdään nykyään useimmiten pystylaserilla.

Tekniset asiantuntijamme palvelevat sinua numerossa 0207 101 610

Blogikirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran 17.4.2019